Ciasto makowe wegańskie

Mój ulubiony makowiec

 

Makowiec ten jest u Oleńki Kos w Akamie w Mazańcowich jednym z flagowych ciast makrobiotycznych www.akama.blogspot.com. Mi też bardzo przypadł

od początku do gustu z uwagi na dużą ilość maku , bakalii i brak słodkości.

Teraz gdy przez pół roku przebywałam w rejonach gdzie makowe potrawy nie były popularne, zatęskniłam za nim. A wszechświat, jak to wszechświat – realizuje nasze marzenia. I tak dostałam kuchnię z piekarnikiem, aby upiec to pyszne cudo.

Przepis poniżej jest od Oli. Ja na średniej wielkości brytfankę zrobiłam z dwóch porcji, nie dodałam słodu, ani cukru, za do parę suszonych moreli, fig i orzechy włoskie. Wyszedł przepyszny

 

 

1 szkl. maku
2 szkl. soku jabłkowego (100%)
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 szkl. pokrojonych daktyli bez pestek
1/2 szkl. mąki kukurydzianej bio
1 średniej wielkości jabłko
1/3 szkl. pokrojonych migdałów
2 łyżki słodu zbożowego lub cukru trzcinowego

Wykonanie:

1. Sok jabłkowy wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.
2. Do gotującego się soku wsypujemy mak, wiórki kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
3. Całość zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy w blenderze do uzyskania gęstej masy – ok. 10 minut, po czym przekładamy do dużej misy.
4. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
5. Do zmiksowanego maku dodajemy pokrojone jabłko oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
6. Ciasto przekładamy do wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy z wierzchu papierem do pieczenia (bardzo ważne!).
7. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 50 minut.
8. Smacznego!
 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *