Szanuj jedzenie – dlaczego …..

Pobyt na nizinie węgierskiej zmusił nas do refleksji nad produkcją żywności.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

– Dlaczego wszystko musi być zaorane?

– Dlaczego między roślinami produkcyjnymi nie ma innych roślin tzw. chwastów?

– Czyżby ktoś plewił te duże połacie?

– Kto produkuje środki do niszczenia chwastów?

– Czy warto w tym wszystkim uczestniczyć?

Pytanie goniło pytanie, a do tego była Wielkanoc i parę dni wcześniej widzieliśmy przepełnione wózki kupujących w marketach.

Jedzenie, które potem gdzieś wyrzuci się na śmietnik.

Każdy ma swoje doświadczenia i nie mam ochoty nikogo zmuszać do szanowania jedzenia, jednak mam nadzieję, że po tym naszym filmiku chociaż jedna osoba zastanowi się zanim wyrzuci jedzenie, a potem gdy kupi następne tylko dla kupienia, promocji itp.

Tereny rolnicze już dawno przestały być terenami przyrodniczymi, to tereny przemysłowe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pamiętam jak byłam na szwedzkiej wyspie Oland – bardzo rolniczo-hodowlanej – obornik wraz z gnojowicą z przemysłowych obór i tuczarni, oraz nawozy sztuczne spływały do morza powodując gruby kożuch kwitnących glonów przy brzegu – tworzyło się wielkie „G”, takie że nie można było wejść do wody na kilkanaście lub kilkadziesiąt metrów od brzegu. W wielu miejscach pobudowano kładki tak by pokonać tą barierę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O dziwo to turystyka przez taką degradacją obroniła Balaton. Hotele i apartamenty usadowione w kilku liniach wokół stworzyły bufor ochronny przed wielkotowarowym rolnictwem.

Dlatego prosimy miejsce szacunek do matki ziemi.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *