Jednodniowe ogórki małosolne na sucho
Ogórki małosolne na sucho jednodniowe
Jak kisić ogórki na sucho? Zobaczyłam to pierwszy raz 3 lata temu w pociągu jadącym nad Bajkał.
http://brygidaibartek.pl/pociagowe-refleksje/
Pokochałam te ogórki jednak nie wychodziły mi nigdy w Polsce.
Teraz gdy znalazłam się w Rosji w ogórkowym sezonie, gdy inni częstowali mnie nimi zdecydowałam, że znów je zrobię. Szczególnie, że bardzo zasmakowały Bartkowi.
I gdzie okazał się problem tego, że w Polsce mi nie wyszły?
Same ogórki. Sprzedawane tutaj ogórki mają dużo w sobie suchej masy i mało wody. Odwrotnie niż większość sprzedawanych u nas (napompowanych wodą i nawozami).
Dlatego warto wybrać jak najbardziej treściwe ogórki do tej procedury.
A sama technika jest banalna:
Ogórki, umyć, obciąć końcówki, można dać całe lub pokrojone włożyć do woreczka foliowego dodać sól ok. 2 łyżki na kilo ogórków, ale to zależy od soli, ogórków itp. więc warto eksperymentować zacząć np. od jednej i spróbować za parę godzin, 3 ząbki czosnku pokrojonego jak najdrobniej, natka koperku drobniutko pokrojona. Wszystko wg smaku. Można dać jeszcze inne rzeczy, my z nimi nie eksperymentowaliśmy. Takie nam smakują.
I tyle – zamknąć woreczek i potrzepać nim, aby składniki się połączyły.
Położyć zamknięte szczelnie w woreczku bez zbędnego powietrza na talerzyk i zostawić ….
No właśnie gdzie?
Tutaj, każda z osób, które nas częstowała miała swoją teorię. My zostawialiśmy w temp ok 10-15 stopni w naszym samochodzie. Najczęściej dają do lodówki na dolną półkę. W międzyczasie można wstrząsnąć, sprawdzić czy nam smakują, jak nie to dodać soli czy koperku, czy czosnku.
Po 12-36 godzinach są gotowe. Są zielone, oblepione koperkiem czosnkiem i kąpią się w niewielkiej ilości własnego sosu. Jeżeli obficie puściły sok to znaczy że ogórki były zbyt wodniste, a do wody wypłynął smak – one same będą szmatowate – a powinny być jędrne, twarde, smakowite.
Warto je szybko zjeść, gdyż po paru dniach robią się bardzo miękkie.
Smacznego.
Fajne