Chlebowe innowacje – chleb zmieniający życie

Chlebowe innowacje – chleb zmieniający życie

14

Nowości ciekawostki zawsze mnie fascynowały. Natknęłam się ostatnio na przepis na chleb praktycznie z samych ziaren . Nazwany jest chlebem zmieniającym życie .

Dlaczego więc nie przetestować .

http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

Link do oryginalnego przepisu, który nie tylko mnie zainspirował

11

Dla osób nieznających angielskiego podaję szybkie tłumaczenie

Składniki:

1 szklanka / 135g nasion słonecznika
½ szklanki / 90 g nasion lnu
½ szklanki / 65g orzechów laskowych lub migdałów
1 ½ szklanki / 145g płatków owsianych
2 łyżki. chia ziarna 4 łyżki. Łuski nasion babki (3 łyżki. jeśli używasz proszku łuski psyllium)
1 łyżeczka. fine soli morskiej ziarna (dodaj ½ łyżeczki. jeśli używasz grubej soli)
1 łyżka. syrop klonowy (na dietach bez cukrowych, użyj szczyptę stewie)
3 łyżki. stopiony olej kokosowy lub ghee
1 ½ szklanki / 350ml wody

Połączyć zostawić na co najmniej 2 godziny lub cały dzień całą noc , aż nasiąknie

Piec około godziny w temperaturze 175 stopni. Gdy usłyszy się pusty dźwięk gotowy . Gdy ostygnie wyjąc z foremki i zostawić na całą noc do ostygnięcia (chodzi o kruszenie przy krojeniu)

12

Na polskim internecie znalazłam wersję bez dziwnych nasion Chia czyli szałwii hiszpańskiej i babki płesznik, troszkę zmodyfikowany

http://www.jadlonomia.com/2013/04/chleb-zmieniajacy-zycie.html

13

Osobiście uważam , że dodanie nasion Chia i babki płesznik , jest bardzo wskazane gdyż oba te ziarna wspaniale działają na nasze jelita

Chia – czyli szałwia hiszpańska jest źródłem błonnika pokarmowego , bogata w kwasy omega 3 i 6 oraz przeciwutleniacze i białko

16

Babka płesznik – Pobudza perystaltykę , ułatwia odchudzanie

17

Zresztą cały chlebek to bogactwo błonnika.

 

Ja swój upiekłam wg pierwszego przepisu , tylko zamiast syropu z agawy dałam szczyptę cukru i 1,5 łyżeczki soli ( bo używam himalajskiej )

Piekłam w temperaturze około 180 stopni , godzinę

Efekt można zobaczyć , wyszedł pięknie i prawie się nie kruszy no leciutko się przypalił,co mu dodaje uroku.

Smak ciekawy , troszkę moim zdaniem za słony (ale my używamy mało soli) .

Idealny do samodzielnego jedzenia . Fajna przegryzka do kawki czy herbatki .

Następny na pewno zrobię z mniejszą ilością soli .

15

 

Smacznego

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *