Gulasz boczniakowo-chrzanowy wegański z pokrzywą
Gulasz boczniakowo-chrzanowy wegański
I znowu zaczęło się internetową inspiracją chrzanowo orzechowego gulaszu z boczniakami http://zielenina.blogspot.com/2011/03/chrzanowo-orzechowy-gulasz-ziemniaczany.html, Lubię inspirować się pomysłami , a potem potem robić po swojemu. Lubię te kuchenne inspiracje .
Choć powiem szczerze kręci mnie też temat odżywiania się praną , choć chyba bardziej w zakresie braku konieczności jedzenia i picia , a nie konieczności odrzucenia całego jedzenia . W każdym razie nie teraz.
Teraz byłabym szczęśliwa gdym nie musiała jeść , a idąc do lasu mogła delektować się tym czym on chce mnie poczęstować . Czy to tylko marzenia …. zobaczymy .
A gulasz …
-
Najpierw podsmażyłam na oleju pokrojone w paski boczniaki 250 gram , tak z 10 minut .
-
Potem zdjęłam je z palelni, dadałam oleju i pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszkliłam ją .
-
Dodałam do cebuli ok. 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
posypałam przyprawą do płowa (moja ulubiona , przywożę ją z Rosji , można użyć soli, papryki , co kto lubi) i lekko podsmarzyłam.
-
Przełożyłam do garnka, dodałam boczniaki , jeden pokrojony pomidor, zalałam ok 1,5 litra wody i gotowałam do czasu aż ziemniaki bedą miekkie.
-
Dodałam świeżą pokrzywę pokrojoną i
pół kartonika sosu sojowego z chrzanem (chrzanu utarłam łyżeczkę świeżego i 2 łyżeczki ze słoika ) . Zagotowałam .
-
Spróbowałam
-
Doprawiłam do smaku
-
i zjadłam zagryzając kiszonym ogórkiem.
Smacznego.
Składniki :
tacka boczniaków 250 g
1 cebula
1 kg ziemniaków
pomidor
przyprawy, sól
świeża pokrzywa
chrzan
sos sojowy